JFA

Sveriges kändaste museer

I Sverige hittar man några av Nordens men också Europas intressanta muséer och det finns verkligen något för dem flesta. Oavsett intresse så är det nästan säkert att man hittar ett muséum i olika teman i Sverige. I denna artikel kommer några av Sveriges mest kända museer att listats.

Från konstmuseum till Vasaloppsmuseet

Runt om i hela Sverige finns en hel del intressanta museer i olika teman. Många tänker säkert på konst när man nämner ett museum men det finns faktiskt en hel del intressanta museer som kanske har en annorlunda prägel, som exempelvis Gruvmuseet i Bjuv. För att inte göra denna artikel för lång kommer man att lista några av Sveriges mest populära museer.

Nationalmuseum i Stockholm är nästan en klenod i huvudstaden och Sveriges kanske främst museum inom design och konst. Det få kanske vet att det faktiskt också är en myndighet som ska främja konsten. Museet har ca 700 000 verk och föremål från 1500-taet till idag. Man har flera olika stora utställningar och det är även hr man hittar stora verk av artister som Picasso, Rembrandt med fler. Ett av landets mest besökta museum och grundades redan 1792 vilket gör det till ett av Europas äldsta museum.

Fotografiska museet i Stockholm är ett relativt nytt museum som invigdes 2010 och som namnet antyder så är fotografier av världens bästa och intressanta fotografer i fokus. Museet har snabbt blivit ett väldigt populärt museum och man räknar med att det är ett av dem mest välbesökta i hela Sverige.

Flygplansmuseum i Linköping är ett av landets absolut besökta och enligt många bästa museum inom flygplan. Då Linköping är en stad där man har bl.a. tillverkat JAS Gripen så är det kanske inte å konstigt att man i samband har skapat ett museum men det finns en hel del intressanta verk och berättelser att ta del av. Förutom dagens moderna plan så hittar man också flygmaskiner som är väldigt gamla och man får följa med flygets historia från 1800-talet tills idag.

Tekniska museet i Stockholm är ett annat populärt museum med som föga förvånat teknik som inriktning. Tekniska museet grundades 1923 och har vunnit en rad olika priser, bl.a. som bästa museum och det är kanske inte så konstigt då museet är unikt då det är mycket man får prova på av olika tekniska underverk. Ett mycket populärt och informativt museum där man får lära sig alltifrån glödlampan till internet.

Vasamuseet ät ett måste på denna lista och är kanske Sveriges mest besökta museum. Museet är framförallt populärt land turister och huvudattraktionen är naturligtvis Vasaskeppet och dess ganska korta historia. Det som gör museet unikt är att fartyget är i så bra skick att man kan nästan tro att skeppet är rätt nytt. Som tidigare nämnt så är det kanske Sveriges mest besökta museum. Ett måste ifall man r i huvudstaden.

Moderna museet hittar man både i Stockholms men också Malmö och är en konst och designmuseum med fokus på det moderna.

Båda filialerna är väldigt populära och man hittar verk av artister som Picasso och Andy Warhol.

© 2020 JFA