Sveriges bästa äldreboende

När man blir gammal känns det tryggt att veta att det går att få plats på ett äldreboende. I Sverige har alla äldre som har behov av det rätt till vård. Antingen i form av hemtjänst eller som plats på ett äldreboende, ofta kallas de för serviceboenden där de äldre erbjuds en rad tjänster. Till exempel kan det vara att få äta lagad mat i restaurangen eller få hjälp med personlig hygien. Många äldre upplever också att det är en trygghet att slippa bli ensamma hemma. Ofta kanske de lever ensamma efter att deras partner gått bort och deras barn och barnbarn bor långt borta. När hälsan sviker kan det också vara skönt att ha hjälpen nära. Tyvärr pratas det ofta om att förhållandena på våra äldreboenden är allt annat än tillfredställande. Ibland kommer rapporter om att de gamla vanvårdas och far illa, en del till och med trakasseras av personalen. Då kan det kännas bra att få läsa om ett äldreboende där alla de boende är nöjda och där stämningen är precis så glad och trygg som man vill se på ett serviceboende.

Torsgården i Alvesta

Det är äldreboendet Torsgården utanför Alvesta i Småland som har blivit tilldelat den prestigefyllda titeln som Sveriges bästa äldreboende. Här ser man inga vanvårdade äldre utan här lever de boende verkligen livets glada dagar på ålderns höst. Det ordnas med bingokvällar och brödet till fikat bakas på plats till de äldres förtjusning. Magnhild Nyh som är 98 år säger till Expressen att det är underbart att bo där och att hon inte ångrar att hon flyttade dit. På boendet bor 26 stycken glada pensionärer egna lägenheter med uteplats. Alla kan nyttja de gemensamma utrymmena som matsal och dagrum. Där ordnas med många roliga aktiviteter som de äldre uppskattar mycket. De kan ta del av filmkvällar, bakning, högläsning med mera. Vilket de intagna gärna gör. Många av de som bor där bodde tidigare ensamma och de känner sig mycket mer glada nu när de har fått sällskap. Magnhild tycker att det var en stor omställning att flytta dit, visst, men att det också har gett henne mycket. Hon tar till exempel gärna promenader i den fina omgivningen.

Socialstyrelsen undersöker

Det är Socialstyrelsen som har gjort undersökningen bland landets äldreboenden. Det är den myndighet som ser till att standarden hålls uppe och att alla regler följs. De skickade ut enkäter till alla som bor på äldreboenden och lät de svara på frågor om maten, lokalerna, personalen och vilka aktiviteter som finns. Då blev det Torsgården som vann. Andra äldreboenden runt om i landet som fick höga betyg var enligt en lista i Expressen; Lanternan i Kristianstad, Vileborg i Motala och Smedbygården i Österåker. Göta Svensson, 91 år, som också bor på Torsgården säger till SVT att alla är nöjda på boendet och att flickorna som jobbar där är bra, det finns inget att klaga på. Möjligen skulle det vara att de får soppa att äta ibland, det tycker hon inte om. Men annars så verkar det som att Torsgården är en verklig förebild för hur det borde fungera på alla äldreboenden runt om i landet som ska ta hand om de äldre som har jobbat hårt hela sina liv.

Socialstyrelsen undersöker