JFA

Shanghai Science and Technology Museum

Shanghai Science and Technology Museum (SSTM) är ett stort museum som ligger i Pudong i Shanghai nära den stora parken Century Park. Museet är ett av Kinas mest besökta museer och populärt bland barnfamiljer.  

Museets grundande och tidiga historia

År 1995 började Century Square att byggas, vilket är platsen där museet ligger idag. Att SSTM skulle byggas var redan klart och platsen på Century Square där museet skulle ligga bestämdes till den västra sidan. Museet skulle byggas för att öka intresset för vetenskap i området. SSTM stod klart i slutet av år 2001 och öppnade för allmänheten den 18 december samma år. Temat för museet bestämdes till natur, mänsklighet och teknik. De fem utställningshallarna som fanns här från första dagen var Himlen och Jorden, Liv, Visdom, Kreativitet och Framtiden. År 2005 stod den andra fasen av museet klar och antalet besökare till museet ökade nu markant. Utbyggnaden har hjälpt museet att få betyget AAAAA av China National Tourism Administration och museet är idag en stor turistattraktion, både för inhemska och utländska turister.

Museets grundande och tidiga historia

Om Shanghai Science and Technology Museum

Museet är uppdelat i två olika avdelningar där den ena är full med uppstoppade djur och den andra avdelningen har interaktiva utställningar som berör robotik, celler, rymdresor och andra spännande vetenskapsrelaterade ämnen. Det finns även fyra biografer, varav två är IMAX-biografer, som visar dokumentärer. Dessa biografer går att besöka utan att behöva gå in i själva museet om man nu inte skulle vilja det. Museet har tretton permanenta utställningar. Dessa är Livets Spektrum. Utforskande av Jorden, Designens Vagga, Barnens Regnbågsland, Ljus av Visdom, Hem på Jorden, Informationseran, Robotarnas Värld, Utforskandets Ljus, Människan och Hälsan, Rymdnavigering, Djurvärlden och Spindlarnas Utställning. Förutom dessa utställningar har man mycket annat, bland annat det kinesiska antikvitets- och teknikgalleriet där gamla kinesiska uppfinningar och verk ställs ut. I Explorers Gallery visas kinesiska utforskare och vad de åstadkommit. I det akademiska galleriet visas samtida forskare från Kina och framförallt från Shanghai. Alla museets utställningar ska representera avancerad vetenskaplig utveckling men faktum är att många av utställningarna inte har uppdaterats på länge. Detta är vanligt i Kina då museer ofta lägger ut alla utställningar till privata företag men utan något långsiktigt arrangemang för att upprätthålla eller uppdatera dem. De två tillfälliga utställningshallarna man har är dock mycket aktuella och uppdaterade. När museet öppnade fanns det två IMAX-biografer. Idag förutom dessa två finns IWERKS Theatre och Space Theater. SSTM har en golvyta på 68 000 kvadratmeter och är idag ett postdoktoralt forskningscenter. Det är alltså inte bara museum. Inuti museet kan man själv prova på flera vetenskapliga experiment. Man har bland annat ha en vetenskaplig liveshow som presenterar de vetenskapliga principerna och de brukar gå igenom olika ämnen. Man har även stationer där förmågan att uppfinna och lösa problem ska kunna väckas till liv. Bland barnen är kurserna där man får utföra egna experiment inom robotik mycket populära och även programmeringsmöjligheterna museet tillhandahåller. Shanghai Science and Technology Museum är inte bara ett museum, det är mycket mer än så.

© 2020 JFA