JFA

Pradomuseet, Madrid

Pradomuseet är ett konstmuseum som ligger beläget i Madrid i Spanien. Museet är världskänt och innehåller några av världens främsta konstsamlingar med fler än 2200 konstverk. I samlingen finns det konst främst från 1000-talet till 1700-talet av många gamla välkända konstnärer men det finns också tavlor från flera mindre konstnärer i samlingen. Museet anses som ett av de viktigaste konstmuseer i hela världen och tävlar främst med British National Gallery i London och Louvren i Paris för att vara det bästa konstmuseet i hela Europa. Förutom tavlor finns det också samlingar av skulpturer, teckningar, gamla mynt och andra gamla föremål. Museet grundades 1785 då i syfte för att ställa ut konst av spanska konstnärer. I början var museet inte öppet för allmänheten utan det fick dröja till 1819 tills även allmänheten skulle kunna få ta del av samlingen. Vad som kanske ansågs som en liten samling till sin början har genom åren växt och idag kan man besöka museet för att titta på ca 1300 konstverk, perfekt för den som är intresserad av konst. Idag är det heller inte bara spansk konst som finns i samlingen utan det finns konst från gamla konstnärer från överallt i Europa. Dessutom kan man besöka museet får att titta på olika romerska och grekiska statyer. Idag är museet ett mycket populärt museum att besöka, främst för de som är intresserade av konst.

Besök Pradomuseet id

skulptur

ag

Museet har idag många besökare och har man intresse för konst så är det enkelt att förstå varför man väljer att besöka just Pradomuseet. Är man intresserad av konst så kan man nämligen gå runt i timmar och titta runt på några av världens vackraste konstverk. En bättre konstupplevelse än att besöka Pradomuseet i Madrid är svår att få. I samlingen finns det över 2200 konstverk där det som ställs ut förändras och kan därför se lite olika ut om man besöker museet fler gånger. Ungefär 1300 konstverk ställs ut åt gången så att man enklare ska kunna ta in all konst än om hela samlingen fick stå ut för att beundras. Museet är en dröm för konstälskaren där man bara kan gå runt och njuta av konst från olika dela av Europa så som Spanien, Italien, Tyskland och Nederländerna. Museet innehåller också ett skulpturgalleri där det bland annat finns konstverk som en gång i tiden har tillhört den svenska drottningen drottning Kristina. Sedan finns det också några moderna konstverk i samlingen.

Pradomuseet

Det finns mycket att upptäcka på Pradomuseet och vill man åka dit för att upptäcka museet själv så är det såklart möjligt att göra det om man vill. Museet ligger i Madrid vid ett promenadstråk som kallas för Paseo del Prado. Vill man att en guide ska visa en runt så kan man förboka detta. Det är möjligt att få guidad tur både på engelska och på spanska. Självklart går det också bra att besöka museet utan någon guide vilket då kostar 15 euro. Måndagar – lördagar mellan 18–20 samt söndagar mellan 17–19 är inträdet gratis.

© 2020 JFA