JFA

National Air and Space Museum

Detta museum är beläget i Washington D.C i USA vid Smithsonian Institution. Museet har världens största samling av kända och historiska luft- och rymdfarkoster. Museet är en populär attraktion och år 2016 hade man cirka 7,5 miljoner besökare. Med dessa siffror var man då det näst mest besökta museet i världen och det mest besökta museet i USA. Cirka 40 minuter från museet har man öppnat Steven F. Udvar-Hazy Center vilket ligger bredvid Dulles internationella flygplats. Här har man två stora hangarer med föremål relaterade till luftfarten och rymdfarten. Man har även en IMAX-teater och ett observationstorn på platsen.

Historia

Museet kallades ursprungligen för National Air Museum och bildades år 1945 genom ett beslut av den amerikanska kongressen och undertecknades av President Harry S. Truman. Rymdkapplöpningen som började på 1950-talet och som fortsatte i ett tiotal år ledde till att museet bytte namn till det nuvarande National Air and Space Museum (NASM). Museet har sedan grundandet byggt ut ett flertal gånger allt eftersom fler föremål kommit i museets händer. Innan NASM var byggt fanns liknande mindre museum med mycket föremål från första världskriget. Några av dessa föremål, som varierar från flygplan till motorer och raketer, finns idag på NASM istället. En ny utställningshall byggdes år 1976 efter att man fått anslaget beviljat av kongressen. Under invigandet av den nya byggnaden var Michael Collins där och ledde festligheterna. Michael Collins var den som styrde kommandomodulen ombord Apollo 11 under resan till månen år 1969. År 2003 öppnades Steven F. Udvar-Hazy Center som finansierades av en privat donation. År 2014 meddelade NASM att de var tvungen att renovera huvudentrén till deras utställningshall under en tidsperiod på två år. Renoveringen finansierades genom en donation på 30 miljoner dollar från Boeing. Denna summa kommer betalas ut över sju år och är det största företagsbidrag som någonsin tagits emot av museet. Boeing hade innan denna donation redan donerat totalt 58 miljoner dollar.

Föremål på museet

NASM innehar idag flera kända och historiska föremål som man gärna hade velat se med egna ögon. Man har exempelvis COSTAR vilket är det korrigeringsoptiska instrumentet som installerades i rymdteleskopet Hubble. Man har också blivit lovad rymdsonden International Cometary Explorer som för närvarande befinner sig i rymden vilket den gjort sedan 1978. Kommandomodulen Apollo 11 finns på museet och man har även månmodulen, den del som faktiskt landade på månen. I flygplansväg har man bland annat planet Chicago vilket var det första plan att ta sig runt jorden. Breitling Orbiter 3 var den första ballongen som lyckades flyga runt jorden utan stopp. Tiden det tog att göra den resan var 19 dagar, 21 timmar och 55 minuter. Breitling Orbiter 3 finns idag på NASM. North American X-15 är ett raketflygplan som användes av det amerikanska flygvapnet och av den amerikanska flottan. På 1960-talet slog X-15 ett stort antal hastighets- och höjdrekord. Man slog hastighetsrekordet med konventionella flygplan när man flög i 6,7 gånger ljudhastigheten (mach 6,7). X-15 gick så högt att det nådde gränsen till rymden vilket är satt till 100 kilometers höjd. Hastighetsrekordet står sig än idag. North American X-15 finns idag att beskåda på National Air and Space Museum tillsammans med andra historiska flygplan och rymdföremål.

North American X-15

© 2020 JFA