JFA

Metropolitan Museum of Art

The Met, som det kallas, är ett av världens största, och USA:s största, konstmuseer. The Met ligger på Manhattan i New York och har gjort det sedan 1880. Museet har idag en samling där ungefär två miljoner konstverk ingår. Huvudbyggnaden är ett av världens största konstgallerier på cirka 190 000 kvadratmeter.

Historia

Rötterna till The Met går tillbaka till 1866 i Paris, Frankrike då en grupp amerikaner kom överens om att skapa en nationell institution och konsthall för att ge det amerikanska folket konst och utbildning inom området. Advokaten John Jay, som föreslog denna idé, gick fort fram med detta projekt när han återvänt till USA. John Jay samlade medborgerliga ledare, affärsmän, konstnärer, konstsamlare och filantroper till ändamålet och år 1870 öppnades Metropolitan Museum of Art för allmänheten i Dodworthbyggnaden på Fifth Avenue i New York. Sitt första egna konstverk fick man samma år och var en romersk sarkofag. Året efter förvärvade man 174 målningar från Europa och verk av van Dyck, Poussin och Battista. År 1880 flyttade man snabbt museet och öppnade återigen för allmänheten den 30 mars på den plats där museet än idag ligger. Byggnaden har sedan dess expanderat väldigt och tilläggsbyggnaderna som började byggas redan år 1888 omger nu helt den ursprungliga strukturen.

Att se som besökare

Museets permanenta samling är enorm med över två miljoner verk av olika slag. Museet har fördelat dessa verk på sjutton olika avdelningar. The Met har förutom sin huvudbyggnad två andra byggnader som ligger i närheten. Den ena heter The Cloisters och den senaste, som öppnade i mars 2016, heter Met Brauer. På The Cloisters finns en omfattande samling konst, arkitektur och artefakter från medeltida Europa. Met Brauer fungerar som en utökning av The Mets moderna och samtida konstprogram. Den permanenta samlingen på The Met består av konstverk från det antika Egypten, målningar och skulpturer från i princip alla europeiska kända målare och man har en omfattande samling av amerikansk och modern konst. Man har även stora samlingar av afrikanska, asiatiska, bysantiska och islamiska konstverk. Förutom renodlande målningar har man även stora samlingar av musikinstrument, kostymer, antika vapen och rustningar från hela världen. Konstverken från Afrika, Oceanien och Amerika är indelade i en avdelning. Samlingen innehåller idag mer än 11 000 föremål och är allt ifrån 40 000 år gamla australienska bergsmålningar till ceremoniella och personliga föremål från Afrika. I den asiatiska avdelningen finns mer än 35 000 konstverk och är antagligen den största samlingen av asiatiska konstverk i USA. Här finns 4 000 år av asiatisk konst och varje asiatisk civilisation finns representerad. Kinesisk kalligrafi, indiska skulpturer och konst från Burma, Kambodja och Thailand är bara en bråkdel av vad som finns på den asiatiska avdelningen. Målningar från europeiska målare har man ungefär 1 700 stycken av. Man har målningar från Rembrandt, Johannes Vermeer, Eduard Monet, Vincent van Gogh, Paul Gauguin och Pablo Picasso. För den konstintresserade är ett besök till Metropolitan Museum of Art något som står högt upp på önskelistan, tack vare den gedigna konstsamling som finns här.

© 2020 JFA