JFA

Louvren

Louvren är världens största konstmuseum och även ett historiskt monument i Paris, Frankrike. År 2017 var Louvren världens mest besökta konstmuseum med sina 8,1 miljoner besökare. Louvren innehar verk av bland annat Rafael och Leonardo da Vinci. Louvren har både antik och moderna konst och är främst känt för sina världsberömda verk som exempelvis Mona Lisa, Venus från Milo och Madonnan i grottan. Louvren byggdes från början som ett kungligt palats och öppnades delvis för allmänheten år 1793 och verkade redan då som museum.

Historia

Louvren har en mycket spännande och lång historia bakom sig innan det vart ett konstmuseum. Det byggdes runt år 1190 för att verka som en fästning. Denna behövdes för att hålla vikingarna, som plundrade Paris, på avstånd. Av denna originalbyggnad finns dock inte mycket kvar utom ett fåtal detaljer. Platsen som det nuvarande Louvren står på är dock densamma. Under andra halvan av 1300-talet beslutade kung Karl V att bygga om fästningen till ett kungligt palats. Slottet byggdes sedan om återigen på 1500-talet men fortsatte att vara kunglig huvudbostad. Det Louvren som står på plats idag är det som byggdes på 1500-talet. Kung Ludvig XIV flyttade hovet från Louvren år 1682 och i samband med det lämnades all konst som det kungliga slottet samlat på sig genom århundradena kvar. Man beslutade så småningom att ta tillvara på denna historiska konstsamling och började bygga om Louvren till ett museum. Det dröjde dock till år 1793 innan detta var klart och delar av slottet öppnades då för allmänheten. Den konst som samlats genom åren kommer till stora delar från kung Frans I och Ludvig XIV. Frans I regerade på 1500-talet och var väldigt intresserad av all form av konst och samlade därför på sig en mycket stor mängd av konst. Han testamenterade sina konstverk till den franska staten. Kung Ludvig XIV var även han konstintresserad och gjorde så att denna stora konstsamling blev ännu större. Franska staten har samlat konstskatter under franska revolutionen, Napoleons krig och under de franska expeditionerna till Orienten och Grekland vilka idag finns utställda på Louvren.

Att se som besökare

När Louvren öppnade 1793 fanns här 537 målningar. Något som växt något enormt sedan dess och blivit mycket mer än bara målningar. Louvren har en gedigen konstsamling och flertalet världskända konstverk. Förutom Mona Lisa finns arbeten av konstnärer som Rembrandt, Titian, och Rubens. Museet är mycket stort och vissa samlingar har en alldeles egen utställningshall. Exempel på detta är Edmond James de Rothschilds samling som innehåller mer än 40 000 gravyrer, cirka 3 000 teckningar och 500 illustrerade böcker. Förutom konst så har Louvren även utställningar som berör områden som arkeologi, historia och arkitektur. Man har även en möbelsamling, så Louvren är inte enbart tavlor som många tror. Samlingen man innehar idag är uppdelad i åtta olika avdelningar. De är egyptiska antikviteter, antikviteter från Mellanöstern, grekiska, etruskiska och romerska antikviteter, islamisk konst, skulptur, dekorativ konst, målningar och utskrifter och ritningar. Här finns med andra ord något för alla, vilket tydligt speglar sig i besökssiffrorna.

© 2020 JFA