JFA

Kinas nationalmuseum

Kinas nationalmuseum ligger på den östra sidan av Himmelska fridens torg i Peking och styrs av Kinas ministerium för kultur. Museet är ett av världens största och även ett av världens mest besökta. Museet hade år 2017 över åtta miljoner besökare vilket innebar att museet blev världens näst mest besökta museum strax efter Louvren i Paris. Kinas nationalmuseum har utställningar om hela Kinas historia, från de äldsta tiderna till modern historia och innehåller många viktiga och värdefulla föremål från landets historia.

Historia

Museet bildades år 2003 och bestod ursprungligen av två separata museer. De två museerna var Museet för Kinas historia och Museet för den kinesiska revolutionen. Dessa museer hade legat här sedan år 1959. Byggnaden där Kinas nationalmuseum ligger stod klar det året, 1959, och var en av tio stora byggnader som uppfördes i Peking det året för att fira tioårsjubileet av Folkrepubliken Kinas bildande. De två museerna slogs samman år 1969 men år 1983 blev de två museerna varsitt museum igen. De två museerna slogs återigen samman år 2003 och bildade Kinas nationalmuseum.

Bara fyra år efter detta grundande så stängdes museet för en omfattande renovering som kom att ta fyra år att slutföra. När man återigen öppnade i mars 2011 hade museet fått 28 nya utställningshallar, mer än tre gånger så mycket mer utställningsutrymme och de senaste formerna av anläggningar för utställningar och för lagring. Museet renoverades alltså inte bara utan det blev nästan som ett helt nytt, toppmodernt museum. Kinas nationalmuseum har en total yta på nästan 200 000 kvadratmeter för visning.

Museet har ett väldigt centralt läge och främre delen av museet har använts sedan 1990-talet för visning av nedräkningsklockor till händelser av nationell betydelse. Museet är idag ett mycket uppskattat och välbesökt museum men har stundtals fått kritik från vissa håll som menar att museets moderna historia tenderar att fokusera på triumfer av kommunistpartiet. Vidare menar kritiker att man samtidigt minimerar eller ignorerar politiskt känsliga ämnen.

Objekt och föremål

Museet har delat in sina objekt och föremål i tre kategorier; mästerverk, historisk tid och modern tid. Bland mästerverken finns föremål som ett hemmagjort handfat från år 5 000 – 4 000 f.Kr. som tillhör den tidiga stenåldern. Andra mästerverk är en Zilongkittel som uppskattas vara från år 1 300 f.Kr., en målad form av lampa som föreställer en gås som fångat en fisk från någonstans runt 100-talet f.Kr. och den kinesiska flagga som upphöjdes av Mao Zedong vid Folkrepubliken Kinas proklamation den 1 oktober 1949.

I kategorien historisk tid finns mycket föremål som är gjort i brons, porslin, jade, guld och silver. Museet har även flertalet målningar, valutor och liknande. De målningar man har kommer från Tangdynastin (618–907), från epoken som kallas för De fem dynastierna och de tio rikena fram till mer moderna målningar. De flesta av målningarna dateras dock från Mingdynastin (1368–1644) och Qingdynastin (1644–1912). I den sista kategorien, modern tid, finns det över 200 000 objekt från opiumkriget år 1840 fram till idag. Samlingen speglar de viktigaste händelserna i den moderna kinesiska historien och kan vara allt från flaggor, olympiska guldmedaljer, trähammare som klubbat viktiga beslut till pennan som användes vid tecknandet av avtalet för OS 2008 i Peking. Spridda skurar med andra ord och för den intresserade finns det otroligt mycket att se.

© 2020 JFA