Förbjudna staden

Den förbjudna staden är inte riktigt en stad utan ett palats som man hittar nära Himmelska fridens torg i Peking, Kina. Den förbjudna staden är egentligen ett palats som har varit residens åt av flera olika dynastier, Qing dynastin samt Ming dynastin. Palatset som egentligen inte bara är ett enda palats utan flera byggnader som bildar ett är världens till yta största palats. Den förbjudna staden är ett av Ostasiens och kinas mest besökta turistmål.  

Tidigare trodde man att det fanns hela 9999 rum men den egentliga siffran är “bara” 9371. Ytan där palatset står är hela 720 000 kvm och själva byggnadsytan är ca 150 000kvm. Man hittar mer än 1000 tempel, olika paviljonger, bostäder och mycket annat. Hela palatset är omringat av en ca 10 meters mur. Man hittar också vakttorn i varje hörn av muren.

Lite historia kring den förbjudna staden 

Ming dynastin grundades år 1368 och i samband med det så flyttade den dåvarande kejsaren Hingwu huvudstaden till staden Nanjing vilket inte gillades av alla. Efter konflikter mellan Hingwus barnbarn om vem som var den egentliga arvingen så slutade det med att Hingwus ena barnbarn, Zhu Di kröntes till kejsare så beslöt han att återigen göra Peking till huvudstad och tanken var att man skulle bygga en kejserlig stad i själva Peking. Men man vile också visa omvärlden att Peking var planetens centrum. Med tanke på byggnadens storlek så tog det över 10 år att bara få fram allt byggnadsmaterial och transportera det inför byggandet. Den förbjudna staden stod klar 1420 och man räknar med att över 100 000 personer arbetade med själva byggandet av palatset och att över en miljon människor var involverade i bygget omkring. På nyårsdagen så invigdes palatset men redan samma år så slår blixten ner i palatset vilket starar en brand om ett flertal byggnader brinner ner som följd. Det tog nästan 40 år att bygga upp allt som det var innan men under historiens gång så utbröt det flera bränder. Fram till 1912 så var palatset residens åt 24 olika kejsare men 1912 så blir Kina republik och den sista kejsaren tvingas avsäga sig all makt men fick bo kvar i palatset tills 1924.  Dom kanske viktigaste byggnaderna i palatset är “Salen för harmonins bevarande”, “Centrala harmonins sal”, “Himmelska renhetens sal” samt “Högsta harmonins sal” som alla var viktiga byggnader där kejsaren och hans familj höll till. Och så till själva namnet “Den förbjudna staden”, varför heter det egentligen så? Den förbjudna staden fick aldrig ses av vanliga människor utan det var endast några få av kejsarens folk som faktiskt hade inträde till palatset därav namnet den förbjudna staden.

Lite historia kring den förbjudna staden

Palatset är idag kvar och är ett av Kinas stora turistattraktion och det mesta är väldigt välbevarat. Den förbjudna staden är sedan 1987 listat på Unescos lista som världsarv. Sedan 1925 finns även ett museum, Palatsmuseet som visar historien kring den förbjudna staden och flera olika objekt, det finns ca 1,5 miljoner objekt som visas. Man räknar med att fler än 15 miljoner turister besöker museet årligen.