JFA

Eremitaget

Eremitaget är namnet på ett av världens främsta konstmuseum. Eremitaget ligger i Sankt Petersburg i Ryssland och grundades år 1764. Museet inhyser verk av världskända namn som Leonardo da Vinci, Michelangelo och Raphael och man har den största samlingen av Rembrandts verk i hela världen. Man har även en hel del unika samlingar av konstnärer som Rubens, van Gogh, Monet och Gauguin. Förutom konst finns även stora samlingar av historiska föremål och antikviteter, men målningarna är det museet är känt allra mest för, särskilt då man har världens största samling av målningar i sin ägo. Museet är inrymt i sex byggnader. Den största är Vinterpalatset som i sig har 1 000 salar och rum. Eremitaget är det näst största museet i världen, efter Louvren i Paris.

Historia

Byggnaderna som idag utgör Eremitaget fungerade som hem och arbetsplats för nästan tusen människor, inklusive den kejserliga familjen. I byggnaderna hölls maskerader för adeln, mottagningar och ceremonier. På 1760-talet bodde Katarina den stora i Vinterpalatset. Hon var mycket intresserad av konst och köpte en samling på 255 konstverk från Berlin. Detta blev startskottet för museet. Hon fortsatte att köpa de bästa samlingar av målningar man kunde få för pengar och kom över många av de målningar som är museets huvudattraktioner idag. Samlingen blev snabbt för stor för byggnaden så en ny byggnad började byggas. Under sin livstid samlade Katarina den stora på sig cirka 4 000 målningar, 38 000 böcker, 10 000 graverade pärlor, 10 000 teckningar, 16 000 mynt och medaljer och en naturhistorisk samling stor nog att fylla två gallerier.

På 1830-talet uppfördes ytterliga en byggnad som skulle fungera som det offentliga museet. Det nya Eremitaget öppnades så småningom år 1852, samma år som man kom över en egyptisk samling av föremål. Många av föremålen har man fått av hertigen av Leuchtenberg. Efter Oktoberrevolutionen år 1917 proklamerades det att det kejserliga Eremitaget och Vinterpalatset nu var statliga museum och byggnaderna smälte sakta men säkert samman till ett och samma museum.

När den tyska invasionen av Sovjetunionen påbörjades år 1941 evakuerades viktiga delar av museets samlingar med tåg till staden Sverdlovsk. Museet träffades av bland annat två bomber och var stängt fram till i oktober 1945. Nästan sedan grundandet av museet har det funnits katter som tjänstgjort i jakten på konstens fiender som består av råttor. Det finns än idag katter på museet och det finns tre anställda som tar hand om de cirka 70 katter som bor här. Katterna bor i källaren men kommer upp ovan mark under sommaren. Katterna har ett eget kök där deras mat görs i ordning och de har även ett helt eget sjukhus.

Museets strävan efter utbildning

Eremitaget är inte bara ett museum utan har fler olika former av sätt att utbilda unga och vuxna om kostens historia. Det hålls bland annat föreläsningar och man har program för barn, ungdomar och vuxna. För ungdomarna har man utformat olika program man kan registrera sig till för att utbilda sig inom konstens värld. Man kan även bli medlem i Eremitagets egna studentklubb och då få utöva studier bland utställningarna, studier som utformats och hålls av museet. Man gör med andra ord mycket för att se till att Ryssland fortsätter hålla en hög status inom konstkunskap och konstnärskap.

© 2020 JFA