En dag i Peking

I hela mitt liv har jag alltid velat åka till Kina, jag tror att det har varit lätt att förstå min passion för det landet. Jag har redan innan läst på en massa om Kina och sevärdheter, men även om traditioner och seder så att jag kan uppträda rätt. Det är för övrigt en grej jag gör i alla nya länder jag ska åka till. För en tid sedan kunde jag för första gången genomföra drömmen att åka till Kina, det var en gruppresa genom min lokala tidning faktiskt. Kanske låter märkligt men de har en tradition av att åka på olika långresor och då ofta till just Kina. Landet var precis så magiskt som jag hade föreställt mig.

Enorma vägar

Resan gick till tre av Kinas största städer, Shanghai, Peking och Xian. Det jag berättar om är bara första dagen av resan. Vi anlände Peking tidigt på morgonen. Det var inte lätt att hitta på flygplatsen för den var helt enorm och långa köer överallt till tull och bagage och annat. En sak man bör tänka på är att fylla i alla dokument innan för annars riskerar man att skickas tillbaka sist i kön som var ungefär en timme lång.

Efter all stress på flygplatsen så kunde vi slutligen bege oss iväg, ut på sightseeing. Det var imponerande med alla höga hus och 10-filiga motorvägar. Det var dock ganska lugnt på vägarna eftersom det var helg och så pass tidigt på morgonen. Det var en härlig upplevelse att liksom vakna till med en sån enorm stad att titta på. Vi hade tack och lov gott om utrymme i bussen så jag kunde halvligga och vila. Vår personliga guide berättade uner färden all fakta kring Peking som man kan vilja veta. Över 20 miljoner människor bor i Peking och staden sprider sig över 16.000 kvadratkilometer. Dess historia går tusen år tillbaka i tiden och har nästan hela tiden varit huvudstad. Tidigare fanns många tyngre industrier i staden men de har nu flyttat ut och Peking har fått främst en servicebaserad ekonomi där även turismen är en stor del.

God frukost

Vi anlände hotellet tidigt på morgonen och hade då tack och lov frukost bokat och sedan fick vi checka in för att ta en snabb dusch och göra oss redo för resten av dagen. Frukosten var enorm och väldigt bra, de hade mixat både västerländska rätter och typiska kinesiska rätter. Det var både varma och kalla bufféer. Även om man kanske inte är van ris och mycket mat på morgonen så var det välkommet efter vår långa flygning. Efter det blev det dags att utforska Peking. Vårt första stopp var det berömda Yonghegong-templet, även känt som Lama-templet beläget i norra delen av staden. Den här gången hade vi ingen buss utan tog tunnelbanan eftersom stationen Chongwenmen låg alldeles intill hotellet och det var relativt lätt att hitta till templet. Tunnelbanesystemet i Peking liknar de flesta i andra delar av världen. Tecken finns både på engelska och kinesiska så det är lätt att hitta. Det kan vara en bra idé att be hotellet om en tunnelbanekarta så att man kan ha lite koll. Jag gjorde misstaget första gången att inte ta någon och kunde sedan inte hitta en på stationen heller.

Gamla Peking

Gamla Peking

För att använda tunnelbanan måste man veta sin slutdestinationsstation och linjen som den är på. Vi klev av vid Yonghe-stationen som ligger nära templet. Däremot var det lite svårt att hitta templet sedan vi tagit fel utgång från tunnelbanestationen och hamnade i mitten av Hutongerna. Hutongerna är de gamla bostadsområdena i gamla Peking. Mycket av de gamla hutongerna har förstörts men det finns fortfarande några kvar i norra delen av staden. Det var dock fantastiskt att se Hutongerna även om det inte var planerat.

Efter att ha upplevt templet och området runt omkring så var vi ganska nöjda denna första dag. Den sömnlösa natten gjorde sig påmind och vi var trötta. Därför valde vi att åka tillbaka till hotellet och äta middag där innan vi gick upp till rummet.

Inget Facebook

Det fanns wifi på våra rum, vilket gjorde oss glada. Men vi blev överraskade när varken facebook eller twitter fungerade. Det var samma för oss alla, vi vet fortfarande inte om det var någon slags blockering eller om det var någon inställning. Vi kom på att det var klantigt att inte vara förutseende nog att ta med en kortlek så vi kunde spela på kvällarna. Att köpa en kortlek hamnade därför på listan över saker att inhandla. Istället spelade jag lite olika kortspel online som Uno, Solitär och Tjugoett.

Första kvällen blev det dock inte spel speciellt länge eftersom vi var så otroligt trötta, men samtidigt lyckliga över att vara i drömlandet. Nästa gång kommer jag definitivt att åka själv och inte någon intensiv gruppresa, nu kändes det som om jag inte fick tid att se allting jag ville utan det var bara att skynda vidare till nästa. Men tillbaka till Kina det ska jag.