JFA

Anne Frank huset

Amsterdam, staden de allra flesta av oss kanske förknippar med prunkande tulpaner, med cyklar, träskor och utanför själva stadskärnan också mängder av väderkvarnar. I Amsterdam kan vi dock hitta ett flertal olika museum och Anne Franks hus är en av dessa. Anne Franks hus rymmer en mörk berättelse och tack vare Anne`s dagbok kan vi än idag följa vardagen och historien om Anne och hennes familj och de öden som väntade dem. Idag är Anne Franks hus också en av Amsterdams mest besökta museum. Vi backar och kikar först lite på vem Anne Frank egentligen var.

Vem var Anne Frank?

Det är nog inte många som undgått att höra talas om Anne Frank och hennes familj. Anne föddes under juni 1929 i Frankfurt och flyttade tillsammans med familjen till Amsterdam när hon endast var 4 år gammal. Under 1942 var förföljelsen av judarna ett faktum och familjen bestämde sig för att gömma sig undan Gestapo och gömstället blev bakom en lönndörr på pappa Ottos kontor. Under tiden Anne satt gömd skrev hon regelbundna dagboksanteckningar vilka lyckligtvis bevarats av eftervärlden. Genom att Anne flitigt skrev dagbok gömd inne i huset så kan man följa hur livet såg ut för både familjen och vad som ledde upp till den där sommardagen i augusti 1944 när familjen tillsammans med två andra familjer greps av nazisterna och fördes till olika koncentrationsläger. Dagboksanteckningarna har till denna dag publicerats på över 60 stycken olika språk och har även filmatiserats. Anteckningarna är en viktig påminnelse och är en av de bäst bevarade om alla de offer under andra världskriget. När Anne greps var hon endast 14 år gammal och dog i lägret Bergen Belsen ett år senare, orsaken till dödsfallet tros vara av tyfus.

Gömstället

Under två långa år levde familjen i daglig skräck över att någon skulle hitta dem. Personalen på Ottos kontor lämnade mat och konstant information om hur kriget fortgick men det är inte svårt, även utan dagboksanteckningar, att tänka sig att livet för familjen var i det närmaste outhärdligt.

Gömstället

I augusti 1944 greps hela familjen och ingen vet riktigt hur nazisterna tillslut hittade familjen men under 2015 kom nya spekulationer och information om att en syster till en av familjen Franks beskyddare angav familjen.

Anne Franks hus idag

Stiftelsen Anne Frank gavs huset i gåva under 1957 och har sedan dess restaurerat huset för att kunna ge besökarna en inblick i flyktingarnas vardag. Den rullande bokhyllan där familjen gömde sig bakom finns kvar precis som den såg ut men dock är möblerna annorlunda då nazisterna konfiskerade det mesta i rummet. I huset kan man ta en virtuell resa men också se Annes dagbok i original. Tillfälliga utställningar utöver de permanenta utställningarna brukar också visas.

Anne Franks hus idag

Det brukar rekommenderas att boka biljetter för att se Anne Franks hus online i förväg då turistbyrån i Amsterdam brukar vittna om långa köer under sommarmånaderna. Dock vet inte alla om att museet också är extraöppet under senare kvällar under de varmare månaderna så ett besök efter middagen går precis lika bra som innan.

© 2020 JFA